عسل چهل گیاه از ترکیب تعداد مختلفی گل و گیاه بدست می آید. وجه تسمیه این عسل به چهل گیاه به این خاطر است که زنبور عسل شهد گل های مختلف را جمع آوری کرده که با توجه به گل های آن منطقه نام آن گل را به روی عسل می گذارند. این در حالی است که در فصل بهار تنوع گل ها و گیاهان منطقه زیاد بوده، به همین دلیل مشخص نمودن نوع گرده و شهد گل عملا کاری ناممکن است که به همین علت به این عسل، عسل چهل گیاه می گویند.
در ایران معمولا در مناطق کوهستانی و مناطق سردسیری مثل رشته کوه زاگرس، البرز، دماوند، ساوالان، تبریز، اصفهان، اردبیل، ایلام، کردستان، طالقان و تقریبا همه ی مناطق ایران عسل چهل گیاه تولید می گردد.
زنبورداری این نمونه کمی با دیگر روش ها متفاوت است. چرا که مراقبت های خاصی دارد و زنبوردار بایستی از میزان شهد و همچنین سلامت گیاهان آن منطقه اطمینان داشته باشد. عسل چهل گیاه یا همان چند گل یک نوع عسل طبیعی بوده که از گل های مختلف این مناطق تولید می شود. فصل برداشت این عسل، از اواخر ماه اردیبهشت تا اوایل ماه مرداد است. خرید عسل اصل همیشه یک دغدغه بوده است اما با خرید از خانه عسل این اطمینان را داشته باید که عسل طبیعی تهیه میکنید.
در نقاطی که تعداد گیاهان کم است یا زنبوردار می خواهد عسل از چند نوع گیاه تولید شده باشد، کندوی خود را به گونه ای مستقر می کند که زنبور بتواند از تمام گیاهان و شهدها و صمغ های گوناگون استفاده کند. بره ی موم تولید شده هم ظاهرش با بره ی موم عسل های تک گل کمی متفاوت است.
این عسل خواص دارویی چند عسل زیر را دارا می باشد:
بسته به نوع گل های مختلفی که زنبور عسل به روی آن ها رفته و شهد و گرده ی گل جمع آوری کرده است، رنگ و طعم مختلفی دارد. تا جایی که حتی در یک نقطه، در ۲ سال پی در پی، یک عسل با یک غلظت و رنگ تولید نمی شود. اما بد نیست بدانید که معمولا رنگ این عسل روشن است.
چنانچه در یک منطقه، سه گیاه گون، سماق و آویشن وجود داشته باشد و هر یک حدودا یک چهارم درصد گیاهی منطقه را تشکیل بدهد، رنگ عسل تولیدی، ترکیبی از سه رنگ می باشد. غالبا رنگ عسل چهل گیاه، مایل به قهوه ای می باشد.
طعم این عسل به دلایل مختلف آب و هوایی، ممکن است هر سال تغییر داشته باشد. میزان مصرف روزانه ی آن برای بزرگسالان، ۵۰ تا ۷۰ گرم و برای کودکان بالاتر از یک سال روزانه، ۲۰ تا ۳۰ گرم است.
عسل چند گیاه خواص مختلفی دارد. برخی خواص آن عبارتند از:
به این صورت است که بایستی ابتدا ۲ تا ۳ قاشق از عسل را در آب ولرم ریخته و سپس آب یک عدد لیمو ترش تازه را به آن اضافه نمایید. گفتنی است این نوشیدنی یکی از بهترین شربت ها بوده و خواص زیادی را برای بدن دارد. از جمله خواص این نوشیدنی می توان به ضد سرطان بودن آن و خاصیت ضد عفونی کنندگی آن اشاره کرد.